Friday 13 January 2017

RESEPI SARDIN OH SARDIN NOXXA

SARDIN NOXXA BEST

********************************************

Sebelum kejadian
Sardin oh sardin
********************
syg : rasa nk masak sardin lah hari ni..
abg : Sardin??
syg : iye lah ..knpa?abg : reti ke buat sardin?syg : retilah...kenapa, #periuknoxxa kan ada?abg : macam tak pernah masak je sebelum ni..syg : ERM........


Selepas kejadian
Sardin oh sardin
*******************
abg : dah siap ke sardin #noxxa nyeee....
syg : dah lah....tu...dalam mangkuk tu..
abg : wah.... dah terror masak sardin sekarang...dengan tulang sekali boleh makan ni ...macam ni ..hari² boleh makan sedap...
syg : ERM....iye lah tu....... pastu kita masak sedap , bdn dia naik....kita yg salah...
psttttt.... nadhirah makan byk betul hari ni... he³
#bestnyeperiuknoxxa#masaksardin#noxxa
resepi dalam gambar yeeee.......
Memasak kerja mudah#kutunoxxa

Bahan - bahan yang digunakan untuk buat sardin NOXXA ni mudah lah sangat...sempoi je...

1. Ikan sardin ( 1/2 kg tu rm3 je , beli kat pasar tani...murahkan, jadikan lah untuk sekali makan je
malas nk simpan lama...nnti tak fresh pulak)... he..he..he...
2.  Tomato - 1 bijik ( potong dadu)
3. Bawang holland - 1 bijik ( potong dadu)
4. Bawang putih - 3 ulas ( tumbuk)


okey......sekarang...
1. masukkan minyak dalam periuk noxxa
3. tekan mode stir fry & on
4. tggu minyak panas.....


1. masukkan bwg holland, bwg putih dalam periuk noxxa, hingga naik bau..


1. Masukkan tomato puree - 1/2 tin
2. masukkan sos tomato -1/2 botol
(jika nak pedas boleh masukkan sos cili @ cili api)
3. masukkan sedikit air dalam periuk noxxa ,agak-agak lah...anggaran ikan tu tenggelam...


1. masukkan ikan sardin tadi kedalam periuk noxxa , sehingga dia tenggelam...



1. Offkan stir fry
2. tutup periuk noxxa 
3. setting tombol periuk noxxa kepada pressure
4. setting mode HP selama 90 minit..
5. tekan on
Biar je lah periuk noxxa tu  buat keja dia diam-diam...kang dah siap pandai lah 
periuk noxxa tu panggil... nnti ada bunyi ..beep...gitu...
( sementara nk tggu siap masak boleh lagi tinggal gi ambik anak sekolah...he..he..he...)


Tara....ini lah hasil selepas 90 min...lembut gitu...tulang pun boleh makan tau...
paling best isi ikan tak hancur pun....


Anak-anak balik sekolah je dah boleh terus makan... yummy....




Untuk merialisasikan impian para wanita dan juga seisi keluarga ...
jom klik link kat bawah untuk info yang lebih banyak lagi... :) :) :)

Memasak kerja mudah bersama periuk noxxa... jom join kutu

(email: mie_rry81@yahoo.com )

Klik sini untuk pertanyaan ☺✌



No comments:

Post a Comment